Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблемс ЕБУ на Алфата

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

този сигнал и аз ще го замеря. и имам програми за разкодиране ако се наложи.занимавам се профи ,но Алфа не ми е силата.не са масови в района.педимно VAG ,Opel Renault.

---------- Post added at 09:53 ---------- Previous post was at 09:47 ----------

ей сега руснаците ми пишат ,да сменя крайния ключ който управлява бобината. но нямам подготовка за ремонт на smd детайли. да знаете някой да свърши тази работа?

Comment

Успех с ремонта
      Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine

Comment

Първоначално публикувано от oem Покажи съобщение
        Ще ни погнат модераторите. Ако искаш пиши ми на скайп да ти кажа нещо за това ЕКУ
        Вие не разбрахте ли че единия модератор е мюхлюзин) а и ще го направя само ако се отклоните от темата...
        Гипотеза о боге дает ни с чем не сравнимую возможность абсолютно все понять, абсолютно ничего не узнавая
        sprint tropheo
        155/1.8
        156/2.0 Selespeed

Comment

Първоначално публикувано от fiore Покажи съобщение
          Вие не разбрахте ли че единия модератор е мюхлюзин) а и ще го направя само ако се отклоните от темата...
          Тамън обсъждахме по скайпа какво предава и как се синхронизира централата с имото, като м/у тях има само един кабел дето ги свързва

Comment

Първоначално публикувано от Venko36 Покажи съобщение
            Тамън обсъждахме по скайпа какво предава и как се синхронизира централата с имото, като м/у тях има само един кабел дето ги свързва
            И до къде стигнахте
            Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
            Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
            Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Дълга и широка. Не е важно това. Колегата разбра, че не става току така да се излъже.

За пореден път. Питащия ще има нужда от ЕКУ+имобокс+поне един ключ.

Comment

Ако се пипа в ецу-то , трябва да е много внимателно, защото ще разкъсате някоя друга връзка с този силиконов гел. За алфата си има immo off дъмпове за ECU-to
                Дай си номера на централата.
                ПП: Мисля, че това е подобна на твоята, качил съм ти го като прикачен файл.
                Четеш оригиналният в боот мод. Качваш COD файла, после ресетваш ЕЦУ-то и връщаш обратно ORI файла.

Другият вариант е да прочетеш PIN кода от е-прома на имо бокса , и с него да го аднеш към ЕЦУ-то
                Пин кода е на адрес :29, Db, C4 == 2525x COD ID

А ето какво бих направил аз:
                Бих си прихванал импулса , както каза колегата, от успоредната бубина и бих го хакнал в едно IRFP250 или в някакъв подобен MOSFET, да ми съживи мъртвеца. По таз керамика вътре не бих пипал.
                Махни разширението от .xls на rar, че нямаше как да ги кача тук !
                Attached Files

Comment

1) Дали колегата е запознат с програмирането и има необходимата апаратура за програмиране?

2) Имам няколко съображения да не го прави това, с транзистора, ако не разбира от електроника
                  - бубината връща обикновено пик с амплитуда над 200V и трябва да предпазиш гейта на допълнителния транзистор.
                  - трябва да инвертираш сигнала преди да го дадеш на гейта по начина, по който казваш ти
                  - крайният транзистор има три режима - частично отпушен (полунамагнитена бобина), отпушен (насищане на бобината с енергия), запушен (искра) - трябва да ги съобразиш тези неща
                  - IRFP250 - има пробивно напрежение 200V - шанс да се "пръсне". Аз бих сложил това GB14C40
                  Last edited by Venko36; d.m.y г., 21:38. Основание: уточнение

Comment

Да venko , така е . Говорех принципно. Иначе трябва импулса да се филтрира доста добре от паразитните сигнали на донорската бубина преди да се подаде на гейта на транзистора. Трябва и да се помисли за това транзистора да се вкара в ключов режим и както и ти каза, да се предпази от пиковете на самоиндукция от бубината коята управлява (носковолтовият ценер на дрейна , би влошил самоиндукцията и от там и искрата, така, че е по-добре да се търси високоволтов транзистор) , но пък едно кондензаторче, като на москвича, ще помогне доста Абе с 2 думи , чсно е , че само с едно транзисторче няма да стане, но няма нищо сложно, и за мен е 100 пъти по добър вариант, от колкото да се бастиса ЕЦУ-то !

Comment

Първоначално публикувано от dobromirski Покажи съобщение
                      Да venko , така е . Говорех принципно. .....
                      Е, аз съм дал доста добър IGBT транзистор - IRGB14C40. Той няма нужда от москвичов кондензатор, нито от ценер и каквото и да е друго в колектор-емитер веригата освен бобината де

Колега, проверили си куплунзите на централата, както ти бях написал??????
                      Last edited by Venko36; d.m.y г., 22:46. Основание: допълнение

Comment

Ако се пипа в ецу-то , трябва да е много внимателно, защото ще разкъсате някоя друга връзка с този силиконов гел. За алфата си има immo off дъмпове за ECU-to
                        Дай си номера на централата.
                        ПП: Мисля, че това е подобна на твоята, качил съм ти го като прикачен файл.
                        Четеш оригиналният в боот мод. Качваш COD файла, после ресетваш ЕЦУ-то и връщаш обратно ORI файла.

Другият вариант е да прочетеш PIN кода от е-прома на имо бокса , и с него да го аднеш към ЕЦУ-то
                        Пин кода е на адрес :29, Db, C4 == 2525x COD ID

А ето какво бих направил аз:
                        Бих си прихванал импулса , както каза колегата, от успоредната бубина и бих го хакнал в едно IRFP250 или в някакъв подобен MOSFET, да ми съживи мъртвеца. По таз керамика вътре не бих пипал.
                        Махни разширението от .xls на rar, че нямаше как да ги кача тук !
                        Батка, това ЕКУ се чете само с отваряне. Сега дай да не даваме примери с купени файлове и то точно от място от което има толкова грешки, че не е истина просто. Може и да не запали вовеки с тия файлове. Не съм ги отварял. Конкретно тези може и да са добре, но има и такива които не са.

Това с четенето на имобокса също не е вариант.

Comment

Има и друг вариант, но колегата не е специалист по електроника и да не го обременяваме

Comment

Да venko , така е . Говорех принципно. Иначе трябва импулса да се филтрира доста добре от паразитните сигнали на донорската бубина преди да се подаде на гейта на транзистора. Трябва и да се помисли за това транзистора да се вкара в ключов режим и както и ти каза, да се предпази от пиковете на самоиндукция от бубината коята управлява (носковолтовият ценер на дрейна , би влошил самоиндукцията и от там и искрата, така, че е по-добре да се търси високоволтов транзистор) , но пък едно кондензаторче, като на москвича, ще помогне доста Абе с 2 думи , чсно е , че само с едно транзисторче няма да стане, но няма нищо сложно, и за мен е 100 пъти по добър вариант, от колкото да се бастиса ЕЦУ-то !
                            мисля по това което пишеш! минааше ми мисъл да намеря донор и да му измадя крайния ключ но това със силикона и т.н. ме спира леко. дайте една качествена снимка на отворен блок. моля!

---------- Post added at 23:26 ---------- Previous post was at 23:24 ----------

Първоначално публикувано от Venko36 Покажи съобщение
                            Има и друг вариант, но колегата не е специалист по електроника и да не го обременяваме
                            давай да чуя!

Comment

Не знам дали някой може да смени нещо въобще в това ЕКУ. Тези жички са толкова тънички, а смолата е твърда и почнеш ли да обрязваш почти е гаранция ще го окотиш съвсем. Другия въпрос е дали ще разбереш какъв точно е елемента. Дори и да го отлепиш дали ще се види нещо? И дали пък ще го намериш въобще след това?

На осцилоскопа какво дава? Съвсем нищо ли? Пробва ли да боцнеш кабела на 3-та бобина и да измериш пак? На откачен кабел или на дефектна първична намотка (окъсила) нищо няма да измериш. Да не се окаже че проблема не е в ЕКУ-то? Не знам кое, как и какво е мерено. За това питам естествено без каквито и да било намеци.
                              Last edited by oem; d.m.y г., 00:22.

Comment

При първо вграждане на ЕКУ-то, то е нулирано. Когато се постави всичко на готовата кола на конвейра и се даде на контакт за първи път, имото подава към еку-то своя код. ЕКУ-то го приема и запазва в паметта си (това е по писанията на Алфа Ромео). И от там нататък това еку чака винаги този код. Това е и кодът на картончето и същия код се въвежда чрез педала на газта в аварийна ситуация. Затова двойката ЕКУ - имо са неразделни. Ако някой може да му ресетне централата (която ще купи) до начално състояние, то няма нужда да сменя имото и ключовете си.
                                Ако греша - поправете ме

Comment

Working...
                                X